RA-SASA

4. OSDD OBISK V OKVIRU PROJEKTA PLASTIX

V okviru projekta PLASTIX, ki je prek programa Interreg Europe sofinanciran s strani Evropske unije, smo se sodelavci Razvojne agencije SAŠA in Fakultete za varstvo okolje, med 27. in 30. majem odpravili na Nizozemsko, v provinco Fryslân, na 4. OSDD obisk.

Prvi dan partnerskega obiska v provinci Fryslân smo preživeli v kraju Leeuwarden. Dan smo začeli s predstavitvijo nizozemskih deležnikov na področju krožnega gospodarstva – svoje delo in namen sta predstavila Erik Fledderus, predstavnik Združenja Circular Fryslân, katerega namen je spodbujanje krožnega gospodarstva, izobraževanje in ozaveščanje ter trajnostni razvoj, ter Sander Bos, predstavnik krožnega gospodarstva za provnico Fryslân. Sledila je delavnica za partnerje – pregled Circular Benchmarktool (CBT), interpretacija rezultatov ter predlogi za izboljšanje rezultatov. Ob koncu dopoldanskega dela so se predstavili še deležniki iz partnerskih regij –  Savinjsko-šaleško regijo je predstavila Sara Jeseničnik iz Fakultete za tehnologijo polimerov. Popoldan je sledil prvi ogled primera dobre prakse – podjetje Omrin, ki se ukvarja z reciklažo vseh vrst odpadkov in so pri tem eni izmed bolj uspešnih, saj reciklirajo kar 78 % vseh odpadkov, medtem ko se pri ostalih podjetjih ta delež giba okrog 50 %. Drugi primer dobre prakse, ki smo si ga ogledali, je bilo podjetje Elzinga en van der Krieke, ki se ukvarja z razvojem produktov, predvsem zanimiv je koncept izdelave vrtnih stolov iz starih vrtnih stolov (za en stol so potrebni trije stari stoli). Dan smo zaključili s potovanjem na otok Terschelling, kjer smo naslednji dan nadaljevali z aktivnostmi.

Tako smo drugi dan obiska začeli na Morskem institutu Willem Barentsz s »Steering group meeting«, kjer smo pregledali tekoče aktivnosti projekta, načrtovali 5. OSDD obisk, ki bo septembra potekal na Švedskem, predsednik sestanka pa je predstavil tudi dva nova partnerja – Teritorialna skupnost Burshtyn (Ukrajina) ter Mestna razvojna agencija Banja Luka (Bosna in Hercegovina). Po sestanku je sledil ogled kampusa Victoria, ki je kot del Vatskega obalnega območja zaščiten z UNESCO-vo svetovno dediščino. Po vrnitvi na institut nam je predstavnica NHL Stenden Willemien Veele predstavila podjetje Wad van Waarde, ki se je po katastrofalni ladijski nesreči (leta 2019 se je v bližini Vadskih otokov 342 kontejnerjev prevrnilo z ladje) usmerilo v izdelavo izdelkov iz lanenih vlaken. Za konec smo se s kolesi odpeljali še do podjetja De Jut Fabriek, ki iz plastike, pobrane iz obale, izdeluje razne izdelke – tudi sami smo se lahko preizkusili v izdelavi obešalnikov iz reciklirane plastike.

Tovrstni partnerski obiski so dobra priložnost za spoznavanje dobrih praks partnerskih držav, zagotovo se tekom obiska pojavi marsikatera ideja, kako takšne prakse vpeljati v domače okolje.

POZIV za oddajo projektov v okviru snovanja Območnega razvojnega programa SAŠA regije 2021-2027 preko spletnega obrazca.

Prosimo, izpolnite spletni obrazec na povezavi: PROJEKTNI OBRAZEC za pripravo ORP SAŠA 2021-2027

Rok za oddajo projektnega obrazca: 25. februar 2021. Predogled projektnega obrazca

.
spot logo   eu skladi logo   mgrt logo

Arhivi

KUL SAŠA povabilo na usposabljana:

PROGRAM USPOSABLJANJA:

»SAŠA KULINARIČNI MOJSTER TRADICIONALNIH JEDI«

Prijavnica na usposabljane

»SAŠA Kulinarični mojster«

PROGRAM USPOSABLJANJA:

»USPOSABLJANJE "SAŠA SOMMELIER"«

Prijavnica na usposabljanje

»SAŠA Sommelier«

Orodja dostopnosti