RA-SASA

Stopimo skupaj po katastrofalnih poplavah v Zgornji Savinjski dolini

Po nepredstavljivih poplavah, ki so izmaličile Zgornjo Savinjsko dolino, je jasno, da bo za obnovo doline potrebnega veliko časa. Razsežnosti  vodne ujme se odstirajo dan za dnem, zato je trenutno še nemogoče oceniti vso škodo, ki jo je povzročila ta  naravna katastrofa. Pomagali ste že številni ljudje iz vse Slovenije in tujine. Iz srca smo vam hvaležni, da lahko z vašo podporo in pomočjo zremo v boljšo prihodnost – prebrodimo težke čase in se še bolj povezani zopet postavimo na noge.

 

Žalostne zgodbe domačinov, ki so ostali brez vsega, a srečni, da so preživeli ujmo, šele prihajajo na dan. Številni so ostali brez domov, poleg tega pa jim še vedno grozijo zemeljski plazovi. Javna infrastruktura je močno poškodovana, nekatere ceste so popolnoma uničene, prav tako prihaja do motenj oskrbe s pitno vodo. Dostop do nekaterih območij še vedno ni možen ali je močno otežen.

 

Podivjana voda je ohromila tudi gospodarstvo. Ustavljeno je poslovanje številnih podjetij, med drugim tudi največjih kot sta KLS in BSH, ki sta glavna zaposlovalca v dolini. Številna podjetja na tem območju so posredno prizadeta. Turizem Zgornje Savinjske doline, zelene, gostoljubne in srčne destinacije, bo utrpel ogromno škodo.

 

Brezmejna solidarnost vliva upanje v boljšo prihodnost 

 

Pred dnevi je pater Karel Gržan lepo povzel tisto, kar se je v teh težkih časih pokazalo za izjemno. Nič ni toliko vredno, kot je bližina, sočutje”, je povedal. Po tej nepojmljivi nesreči  so prebivalci povezani bolj kot kadarkoli prej. Na dan prihajajo zgodbe, kako so nekateri junaško reševali življenja, kako domačini nesebično pomagajo drug drugemu, kako številna podpora prihaja iz vse Slovenije. Ni besed, s katerimi bi lahko opisali hvaležnost za tako solidarnost.

 

Gasilska in humanitarna društva, vojska, GRS, policija, podjetja in še premnogi posamezniki, ki ste in še boste na različne načine priskočili na pomoč – iskrena hvala za vaše srce! Ne bomo pozabili vaše izjemne dobrote, ki nam daje upanje in moč, da se borimo naprej. Veliko nam pomeni, da v teh trenutkih nismo sami.

 

Če bi nam želeli pomagati, prosimo, sledite povezavi KAKO POMAGATI PO POPLAVAH ( https://visitsavinjska.com/kako-lahko-pomagate-po-poplavah/ ). Pomagate lahko s finančno donacijo zgornjesavinjskim humanitarnim organizacijam, občinam in gasilskim društvom. Dobrodošla je tudi pomoč na terenu. Za kakršenkoli prispevek smo vam iz srca hvaležni.

 

Turistični obisk Zgornje Savinjske doline

 

Vsi se veselimo dneva, ko bo Zgornja Savinjska spet zablestela v polnem sijaju. Do takrat svetujemo, da počitnice pri nas prestavite za nedoločen čas oz. na prihodnje leto, ko bo vaš obisk več kot dobrodošel. V občinah Solčava in Luče so sprejeli Odredbo o zaprtju nastanitvenih objektov, ki velja do preklica. Tudi občini Gornji Grad in Ljubno prosita, da zaradi varnosti in lažje sanacije obisk odložite.

 

Nekateri turistični ponudniki kljub razmeram sprejemajo goste, saj v poplavah niso bili neposredno prizadeti in je nastanitev pri njih varna. V teh dneh se lahko npr. osvežite v Velenjskem jezeru, odpravite s panoramsko nihalko v krajinski park Golte in od tam do Doma na Smrekovcu. Preverite, KATERA TURISTIČNA PONUDBA TRENUTNO OBRATUJE (https://visitsavinjska.com/ponudba-po-poplavah/).

 

Pomoč gospodarstvu 

 

Poleg uničenih domov in infrastrukture je naravna nesreča močno zaznamovala tudi gospodarstvo. Samo v BSH je škode več deset milijonov evrov, prav tako je uničena proizvodnja KLS Ljubno. V stiski so številna podjetja.

Država je z različnimi ukrepi že pristopila k reševanju problematike v poplavah prizadetega gospodarstva. Zbrali smo POMEMBNE INFORMACIJE ZA PODJETNIKE NA PRIZADETEM OBMOČJU (http://ra-sasa.si/2023/08/09/pomembne-informacije-za-podjetnike-na-prizadetem-obmocju/ )

 

Solidarnost je v teh dneh v Zgornji Savinjski dolini še kako živa beseda. Daje optimizem in zagon, ki ga bomo krvavo potrebovali v napornem obdobju obnove.

 

Ne pozabite nas v prihodnjih mesecih. Mi vaše nesebične pomoči in neizmerne podpore v teh težkih trenutkih zagotovo ne bomo nikoli.

 

Hvala, ker ste z nami.

POZIV za oddajo projektov v okviru snovanja Območnega razvojnega programa SAŠA regije 2021-2027 preko spletnega obrazca.

Prosimo, izpolnite spletni obrazec na povezavi: PROJEKTNI OBRAZEC za pripravo ORP SAŠA 2021-2027

Rok za oddajo projektnega obrazca: 25. februar 2021. Predogled projektnega obrazca

.
spot logo   eu skladi logo   mgrt logo

Arhivi

KUL SAŠA povabilo na usposabljana:

PROGRAM USPOSABLJANJA:

»SAŠA KULINARIČNI MOJSTER TRADICIONALNIH JEDI«

Prijavnica na usposabljane

»SAŠA Kulinarični mojster«

PROGRAM USPOSABLJANJA:

»USPOSABLJANJE "SAŠA SOMMELIER"«

Prijavnica na usposabljanje

»SAŠA Sommelier«

Orodja dostopnosti