RA-SASA

Uvedba elektronskega bolniškega lista (informacija za delodajalce) – Informativni članek

Uvedba elektronskega bolniškega lista (informacija za delodajalce)

ZZZS s 1. 2. 2020 uvaja elektronski bolniški list, ki bo postal obvezen in ga bodo zato morali delodajalci za svoje zaposlene od 1. 2. 2020 obvezno prevzemati le še v elektronski obliki prek spletnega sistema SPOT (prej eVEM), kar pomeni, da od zaposlenih ne bodo več zahtevali, da jim morajo bolniški list dostaviti v papirni obliki. V ta namen bodo morali delodajalci pravočasno prilagoditi svojo informacijsko opremo, tako da bodo uporabljali bodisi spletni portal SPOT ali spletni vmesnik eBOL in eNDM, ki omogoča povsem avtomatiziran prenos elektronskih bolniških listov v informacijski sistem delodajalca, s čemer si delodajalec lahko bistveno poenostavi evidentiranje podatkov o bolniškem staležu v kadrovskem informacijskem sistemu in zbiranje podatkov za obračun plač ter pripravo zahtevkov za refundacijo nadomestil plač.

Kaj mora urediti delodajalec za dostop do elektronskega bolniškega lista (eBOL)?

Delodajalec mora za dostop do elektronskega bolniškega lista pooblastiti koga od zaposlenih (npr. osebo v kadrovski službi, službi za obračun plač ali drugo osebo) za prevzem eBOL-ov njihovih zaposlenih. Ta pooblaščena oseba mora za prijavo v sistem SPOT in prevzem eBOL-ov imeti digitalno potrdilo. ZZZS predlaga, da si te osebe digitalno potrdilo pridobijo pred 1. 1. 2020.

 

Pooblastilo pa bo možno pridobiti na točkah eVEM šele, ko bo rešitev (prevzem eBOL-ov) že v produkciji na eVEM (predvidoma po 1.1. 2020).

 

Od 1. 1. 2020 je na portalu SPOT (eVEM) zaradi uvedbe elektronskega bolniškega lista (eBOL) na voljo nadgrajena spletna storitev – Vmesnik za prenos e-bolniških listov in oddajo zahtevkov za refundacijo nadomestila plače – Vmesnik eBOL in eNDM. Zaradi uvedbe eBOL je nov vmesnik za prenos e-bolniških listov in oddajo zahtevkov za refundacijo nadomestila plače sestavljen iz dveh modulov, in sicer:

  • eBOL, ki omogoča pregled in prenos izdanih in preklicanih elektronskih bolniških listov (eBOL) za zaposlene,
  • eNDM, ki z uvedbo eBOL omogoča poenostavljeno oddajo zahtevkov za refundacijo nadomestila  plače,

Z vmesnikom eBOL in eNDM lahko podatke pridobivate ali posredujete na ZZZS neposredno iz vašega programa, ki ga uporabljate za obračun plač oz. druge postopke povezane s kadri.

 

Navodila za delodajalce za uporabo vmesnika eNDM za prevzemanje eBOL-ov in za nadgradnje rešitve za oddajo eZahtevkov za refundacijo nadomestil plač so objavljena na spletni strani https://evem.gov.si/info/vmesnik-ebol-in-endm/

Dodatne informacije o poenostavitvah postopkov, ki jih delodajalcem, pri vlaganju refundacijskih zahtevkov na ZZZS prinaša uvedba E-bol, je objavljena na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije

 Vir: https://www.zzzs.si/zzzs/internet/zzzs.nsf/webnovosti/47BF31311812DA0BC12583DF002B8584

 

Klavdija Šemenc, SPOT svetovanje SAVINJSKA

Članek E-bol – januar 2020 (2)

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

POZIV za oddajo projektov v okviru snovanja Območnega razvojnega programa SAŠA regije 2021-2027 preko spletnega obrazca.

Prosimo, izpolnite spletni obrazec na povezavi: PROJEKTNI OBRAZEC za pripravo ORP SAŠA 2021-2027

Rok za oddajo projektnega obrazca: 25. februar 2021. Predogled projektnega obrazca

.
spot logo   eu skladi logo   mgrt logo

Arhivi

KUL SAŠA povabilo na usposabljana:

PROGRAM USPOSABLJANJA:

»SAŠA KULINARIČNI MOJSTER TRADICIONALNIH JEDI«

Prijavnica na usposabljane

»SAŠA Kulinarični mojster«

PROGRAM USPOSABLJANJA:

»USPOSABLJANJE "SAŠA SOMMELIER"«

Prijavnica na usposabljanje

»SAŠA Sommelier«

Orodja dostopnosti