RA-SASA

Festival SAŠA kolesari je uspel!

V Šaleški in Zgornji Savinjski dolini je v juniju potekal Festival SAŠA kolesari, v sklopu katerega so bili po celotni regiji organizirani različni kolesarski dogodki, ki so k aktivnostim na dveh kolesih spodbudili veliko število udeležencev. Festival je potekal v organizaciji Razvojne agencije Savinjsko-Šaleške regije (Razvojna agencija SAŠA) in občin SAŠA regije.

Tu si lahko shranite video.

Festival se je pričel v petek, 17. junija, v Šmartnem ob Paki z novinarsko konferenco Sveta županov SAŠA regije, na kateri je direktorica Razvojne agencije SAŠA, mag. Biljana Škarja, uvodoma povedala, da je bilo v zadnjih letih v regiji veliko storjenega na področju razvoja kolesarstva, tako z vidika turizma kot za spodbujanje in krepitev trajnostne mobilnosti. Osrednji del konference je zajemal pogovor z župani občin SAŠA regije, v katerem so ti predstavili aktivnosti in novosti na področju kolesarstva ter načrte za prihodnost za razvoj kolesarskega turizma. Izpostavili so izzive, s katerimi se soočajo na področju kolesarjenja in izgradnje kolesarske infrastrukture. Konferenco je zaključila Bojana Stopinšek, koordinatorka državnih kolesarskih povezav Savinjske regije iz podjetja SIMBIO, d. o. o., ki je predstavila dela in aktivnosti na področju izgradnje državnih kolesarskih povezav v Savinjski regiji s poudarkom na trasah Velenje–Šoštanj–Šmartno ob Paki–Mozirje, Velenje–Dobrna in Velenje–Mislinja.

Konferenci je sledilo fotografiranje zbranih županov na kolesih, oblečenih v športne drese festivala z napisom ŽUPAN/-JA NA KOLESU. Po tem so kot čisto prava ekipa krenili na skupinsko kolesarsko vožnjo po Šmartnem ob Paki. Ta se je v prijetnem vzdušju zaključila malo pred 12. uro pri Mladinskem centru Šmartno ob Paki, kjer se je dogajanje nadaljevalo s prihodom kolesarjev dirke Po Sloveniji in navijanjem na vmesnem letečem cilju dirke.

 

Na Ljubnem in v Lučah so začutili Dirko po Sloveniji

Pestro dogajanje festivala se je nadaljevalo že naslednji dan, v soboto, 18. junija, ko je ekipa Festivala SAŠA kolesari skupaj s turističnimi delavci z Ljubnega in iz Luč skrbela za animacijo navijačev ter promocijo kolesarjenja in regije na letečem cilju kraljevske etape dirke Po Sloveniji na Ljubnem ob Savinji ter na vrhu vzpona na prelaz Volovljek pod Veliko planino.  

Na dogodkih, poimenovanih Začuti dirko Po Sloveniji, so z bogatimi nagradami razveseljevali zares veliko število navijačev. Za osvežitev in okrepčilo vseh zbranih je bilo poskrbljeno z lokalnimi kulinaričnimi dobrotami. Za dodatno veselje med obiskovalci so poskrbeli športni gostje na čelu s skakalnim asom Timijem Zajcem, alpsko smučarko Tino Robnik ter smučarjem Nejcem Naraločnikom in nekdanjim smučarskim skakalcem Primožem Piklom. Ti so ob koncu izmed vseh zbranih izžrebali srečneže, ki so prejeli nagrade z njihovimi podpisi. Vrhunec dneva je predstavljal prihod kolesarjev na čelu s Tadejem Pogačarjem, ki jih je velika množica z glasnim navijanjem pospremila proti cilju etape.   

Vodene kolesarske ture med občinami

Od 20. junija naprej so sledile vodene kolesarske ture z e-kolesi, na katerih so udeleženci raziskovali naravne in kulturne znamenitosti, makadamske stranpoti in razgledne točke s prečudovitimi pogledi na Šaleško, Zgornjo Savinjsko in Zadrečko dolino ter vrhove Kamniško-Savinjskih Alp, ki krasijo ta naš čudoviti del Slovenije.

Prva v nizu vodenih kolesarskih tur je potekala v ponedeljek, 20. junija, med Velenjem in Šoštanjem. Zanimanje za turo je bilo res veliko, zato smo zainteresiranim omogočili dodatna mesta za udeležbo. Kolesarji so krenili z Viste ob Velenjskem jezeru mimo Škalskega jezera proti Graški Gori, s katere je sledil spust proti Topolšici, kjer so se razveselili gostoljubne postrežbe v novem Glampingu Langus. Od tam so krenili proti centru Šoštanja, kjer jih je pozdravil župan Darko Menih skupaj s starodobnimi kolesarji iz društva Kulturnica Gaberke. Vsi zbrani so si nato ogledali še fotografsko razstavo v Mestni galeriji Šoštanj. Ob koncu ture so se udeleženci ob pogledih na Družmirsko jezero odpeljali nazaj proti Velenju.

V sredo, 22. junija, so se kolesarji podali na vodeno kolesarsko turo z e-kolesi med Rečico ob Savinji in Gornjim Gradom. Startali so z Rečice, kjer jih je pozdravil tudi svetovni prvak v ultra kolesarstvu Erik Rosenstein, nadaljevali pa čez reko Savinjo in čez Homce v Zadrečko dolino vse do Gornjega Grada, kjer so si ogledali mogočno katedralo Sv. Mohorja in Fortunata, ki je po prostornini največja katedrala v Sloveniji. Od tam so se vzpeli na Florjan nad Gornjim Gradom kjer so si privoščili čisto pravi piknik z razgledom na Zadrečko in Savinjsko dolino. Tura se je zaključila s spustom in kolesarjenjem nazaj na Rečico ob Savinji.

V petek, 24. junija, so se kolesarski navdušenci odpravili na vodeno turo med Mozirjem in Nazarjami. Izpred TIC-a Mozirje so se čez trg v središču kraja odpeljali proti Rečici ob Savinji, od tam pa v Zadrečko dolino, kjer so spoznavali vasi ob Dreti. Povzpeli so se na grič nad Nazarjami s samostanom, od koder so se spustili do sotočja Savinje in Drete, kjer so si ogledali grad Vrbovec in obiskali Muzej gozdarstva in lesarstva nato pa se ustavili na zasluženi malici v kavarni in sladoledarni Magnus. Za konec so se ob sončnem zahodu vrnili mimo Mozirskega gaja do izhodišča.

V četrtek, 30. junija, so kot zaključno izvedli vodeno kolesarsko turo z e-kolesi po cesti z najlepšimi razgledi – Solčavski panoramski cesti. Z uporabo električnega pogona vzpon ni bil zahteven in udeleženci so lahko uživali v vožnji mimo gorskih kmetij,  pašnikov in gozdov. Vseskozi jih  je spremljal objem Kamniško-Savinjskih Alp in razgled na dolino. Povzpeli so se na nadmorsko višino 1235 m, kjer ob vznožju Potočke zijavke in Olševe, ob cerkvi Svetega Duha, stoji Turistična kmetija Strevc, na kateri so kolesarje postregli z domačim narezkom. Pot so nadaljevali mimo izvira kisle vode in razgledne točke Pastirkovo v Matkov kot, kjer so se za konec posladkali z znamenitim kozjim sladoledom. Ob pogledu na večerno Logarsko dolino so se udeleženci ture zadovoljni vrnili v Solčavo in tako sklenili pester program prvega Festivala SAŠA kolesari.

IZJAVA DIREKTORICE RAZVOJNE AGENCIJE SAŠA, MAG. BILJANE ŠKARJA:

»S Festivalom SAŠA kolesari smo obeležili kolesarske pridobitve v regiji ter jih predstavili kolesarjem in širši javnosti. Z obiskom in odzivom medijev smo zelo zadovoljni, še posebej nas veseli sodelovanje županov. Menim, da smo pokazali, da ima SAŠA regija kot kolesarska destinacija zares velik potencial.«

POZIV za oddajo projektov v okviru snovanja Območnega razvojnega programa SAŠA regije 2021-2027 preko spletnega obrazca.

Prosimo, izpolnite spletni obrazec na povezavi: PROJEKTNI OBRAZEC za pripravo ORP SAŠA 2021-2027

Rok za oddajo projektnega obrazca: 25. februar 2021. Predogled projektnega obrazca

.
spot logo   eu skladi logo   mgrt logo

Arhivi

KUL SAŠA povabilo na usposabljana:

PROGRAM USPOSABLJANJA:

»SAŠA KULINARIČNI MOJSTER TRADICIONALNIH JEDI«

Prijavnica na usposabljane

»SAŠA Kulinarični mojster«

PROGRAM USPOSABLJANJA:

»USPOSABLJANJE "SAŠA SOMMELIER"«

Prijavnica na usposabljanje

»SAŠA Sommelier«

Orodja dostopnosti