RA-SASA

Kaj pomeni nov DDV zakon za spletne trgovce, ki blago prodajajo iz Slovenije neposredno kupcem v države EU?

Julija 2021 so stopila v veljavo nova pravila, ki v EU uvajajo novosti glede obračunavanja DDV za spletne trgovce. Sprememba izhaja iz zakonodaje v evropskem prostoru, ki stremi k uveljavitvi enotnega digitalnega trga. Vizija, ki stoji za tem je, da se majhnim podjetjem omogoči lažji vstop na evropske trge. Opozorilo –  te spremembe veljajo zgolj na področju prodaje iz Slovenije neposredno fizičnim osebam v državah članicah EU.Z namenom poenostavitve poslovanja z EU je bil razvit sistem VEM, kjer lahko podjetniki na enem mestu uredijo obveznosti glede DDV za vse članice evropske unije. S tem se poenostavi DDV poročanje, zmanjšuje se število identifikacij za DDV in posledično stroški.Pomembno je vedeti, da je nastala velika sprememba pri določanju mejne vrednosti pri kateri nastopi obveznost obračunavanja DDV po stopnji države v katero je bilo blago prodano, zato lahko nekateri prodajalci v hipu presežejo mejo. Po dosedanji ureditvi je bila mejna vrednost za prodajo v  posamezno državo članico EU 35.000€ oz. 100.000€, po novem zakonu pa prag prestopijo tisti, ki imajo promet večji od 10.000€ sešteto za vse članice skupaj. Upošteva se znesek od prodaje izdelkov in elektronskih storitev v  obdobju koledarskega leta.  Ključno je, da podjetnik natančno sledi finančnemu toku in se pravočasno registrira. Pozor – poročanje poteka po kvartalih, zato se morate vključit pred nastopom poročevalskega obdobja. Naslednje se začne 1.10.2021. Podjetniki se registrirajo na e-Davkih in po poročanju izračunan davek plačajo v Sloveniji skupaj za vse države EU, ki nadalje prejmejo svoj delež od naše države. Potrebna je pozornost že v fazi izdajanja računov. Na vsakem računu mora biti napisana stopnja davka države v katero bo izdelek prodan. Uporaba sistem VEM, ni obvezna, je pa enostavnejša in priporočljiva predvsem za tiste, ki prodajajo v različne države. Tisti podjetniki, ki se bodo odločili preit na sistem VEM, ga morajo uporabljati dosledno za vse države EU.

Naj opozorim, da so z novim zakonom so prišle še nekatere druge spremembe, ki jih urejata Pravilnik o obveznostih glede davka na dodano vrednost v zvezi z direktivami Sveta (EU) in Pravilnik o spremembah Pravilnika o pogojih in načinu uveljavljanja oprostitev po 51. členu Zakona o davku na dodano vrednost.

Povzeto po: Muller M.,2021: Novi DDV zakon – kaj prinaša spletnim trgovinam?Spletni dogodek DiGi ON, i Center. 10.6.2021

 

SPOT Svetovanje Savinjska, Ana Marinčič

 »Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.«

POZIV za oddajo projektov v okviru snovanja Območnega razvojnega programa SAŠA regije 2021-2027 preko spletnega obrazca.

Prosimo, izpolnite spletni obrazec na povezavi: PROJEKTNI OBRAZEC za pripravo ORP SAŠA 2021-2027

Rok za oddajo projektnega obrazca: 25. februar 2021. Predogled projektnega obrazca

.
spot logo   eu skladi logo   mgrt logo

Arhivi

KUL SAŠA povabilo na usposabljana:

PROGRAM USPOSABLJANJA:

»SAŠA KULINARIČNI MOJSTER TRADICIONALNIH JEDI«

Prijavnica na usposabljane

»SAŠA Kulinarični mojster«

PROGRAM USPOSABLJANJA:

»USPOSABLJANJE "SAŠA SOMMELIER"«

Prijavnica na usposabljanje

»SAŠA Sommelier«

Orodja dostopnosti